Na prapovijesnom humku povrh Kupe na 185 metara nadmorske visine smještena je gradina Dubovac. Slikoviti dvorac iz 13. stoljeća predstavlja jedan od najljepših i najbolje sačuvanih spomenika feudalnog graditeljstva Hrvatske.

Na prapovijesnom humku povrh Kupe na 185 metara nadmorske visine smještena je gradina Dubovac. Slikoviti dvorac iz 13. stoljeća predstavlja jedan od najljepših i najbolje sačuvanih spomenika feudalnog graditeljstva Hrvatske. Premda je nastao mnogo ranije, prvi put se spominje tek 1339. godine u povijesnim crkvenim spisima, a od 14. st. njime gospodare različite plemićke obitelji. Posebno se ističu Frankopani u čijem je vlasništvu dobio i svoj današnji izgled renesansnog kaštela s gotičkim elementima. Stari grad je kroz povijest promijenio brojne uloge, te je prošao razne transformacije i obnove, a danas predstavlja atraktivno turističko izletište, te pruža mogućnost obilaska unutrašnjosti, penjanja na vidikovac i posjeta muzejskoj izložbi u najvišoj kuli. U njemu je postavljena i stalna izložba, a s vidikovca se pruža pogled na cijeli grad i okolicu.

Dubovac je ime je dobio po nekadašnjoj hrastovoj (dubovoj) šumi koja ga je okruživala, a prenio ga je na suvremenu gradsku četvrt na karlovačkoj periferiji. I kao što se u 16. stoljeću govorilo „Karlovac pod Dubovcem“, jer je Dubovac bio stariji i poznatiji, tako je i danas stari grad na brdu povrh Kupe najuočljivije obilježje karlovačkog kulturno-povijesnog krajolika na koji se otvara pogled s auto-puta.

BRANIČ KULA - DUBOVAC

Radno vrijeme:

Od 01. lipnja do 30. rujna

     * Ponedjeljak - nedjelja - 10:00 do 20:00 sati

     * Blagdanima i praznicima zatvoreno

Od 01. listopada do 31. svibnja

     * Ponedjeljak - zatvoreno

     * Utorak - nedjelja - 10:00 do 18:00 sati

     * Blagdanima i praznicima zatvoreno

UGOSTITELJSKA PONUDA

U Starom gradu Dubovcu otvoren je bistro bar "Kastel".

Radno vrijeme: ponedjeljak, srijeda, četvrtak, petak od 10 do 24 sata, subotom i nedjeljom od 09 do 24 sata. Utorkom zatvoreno.

Kontakt: +385(0)47 658 922 , E-mail: bistrokastel@gmail.com

Uživajte u posebno pripremljenim obrocima u srednjevjekovnoj atmosferi, ili u kavi i kolaču uz predivan pogled na Karlovac s visine!

FB stranica: BISTRO KASTEL

DUBOVAC

Telefon: 
047/615980
E-mail: