Ova staza vodi vas kroz okolicu Karlovca, vjekovima nastanjenu, plodnu i bogatu kulturnim i prirodnim ljepotama. Bilo da redovito pješačite ili tek ponekad šećete, ovaj će vas pohod vratiti prirodi i učiniti puno za vaš duh i tijelo.

Obilaznica 4 rijeke karlovačke, planinarska je staza koja dužinom od 32 km prolazi kroz karlovačke krajeve i spaja ih u jedinstvenu poveznicu svih četiriju karlovačkih rijeka. Slijedeći riječne tokove, obilaznica ima poseban značaj kao spomen staza obrani Karlovca u Domovinskom ratu. Osmišljena je i obilježena od strane članova HPD Martinščak i na svome putu susreće sve četiri rijeke – Kupu, Dobru, Mrežnicu i Koranu.

Staza počinje u Donjem Pokupju, odnosno na Kupi, prolazi dolinama rijeke Dobre i Mrežnice, a završava na Korani odnosno Vukmanićkom Cerovcu. Planinar, izletnik ili putnik namjernik se susreće sa prostorom visoko vrijedne, kulturno-povijesne i tradicijske baštine gdje još uvijek ima sačuvanih tradicionalnih hrvatskih kuća, tipičnih za karlovački kraj, obiteljskih gospodarstava i stoljetnih kapelica. Čitavim putem dominiraju poljoprivredne i šumske površine sa seoskim naseljima očuvanih ruralnih cjelina. Obilaznica je duga oko 32 km a prijeđe se laganim hodom za 12 sati. Može se prelaziti i djelomično ovisno o kondiciji i interesu.

Stazu možete prijeći i biciklom – pogotovo za suhog vremena. Prednost ovakvog obilaska je u tome što se vrijeme skraćuje oko 3 puta, a niste ovisni o drugim prometnim sredstvima.
Veličanstvena priroda dala je ovom području zemljopisnu jedinstvenost koju svakako vrijedi upoznati.

Dođite na Planinarsku obilaznicu 4 rijeke karlovačke i pogledajte skrivene ljepote našeg kraja i njene rijeke krasotice – Kupu, Dobru, Mrežnicu i Koranu.

Preuzmite brošuru! planinarska_obilaznica_4_rijeke_karlovacke.pdf