Katoličko groblje Dubovac iz Karlovca je 2. listopada 2014. godine na Godišnjoj skupštini u Barceloni postalo član ASCE - Association of Significant Cemeteries in Europe - Udruge znamenitih groblja Europe i član European Cemeteries Route- Rute europskih groblja.

Katoličko groblje Dubovac iz Karlovca je 2. listopada 2014. godine na Godišnjoj skupštini u Barceloni postalo član ASCE - Association of Significant Cemeteries in Europe - Udruge znamenitih groblja Europe i član European Cemeteries Route - Rute europskih groblja.

Ruta groblja je turistički proizvod koji je priznat od Instituta za kulturne rute u Europi. Ova respektabilna međunarodna udruga ima 179 članova iz 100 europskih gradova iz 22 države i promiče kulturnu baštinu groblja kao povijesno i kulturno naslijeđe Europe. Cilj ovog turističkog projekta je približavanje grobljanske arhitekture i spomeničke baštine kao dijela kulturne ponude pojedinog grada širem krugu ljudi. 

Ispod zidina Starog grada Dubovca koji datira iz 12. stoljeća smješteno je Katoličko groblje na Dubovcu.  Osnovano je 1. studenog 1820. godine na mjestu stare karlovačke bolnice i ubožnice gdje su u 16. i 17. stoljeću pokapani umrli od kuge. Na uređenje groblja pozitivno je utjecala izgradnja groblja Mirogoj u Zagrebu. Utjecaj mirogojske gradnje je što će nekoliko karlovačkih obitelji  svoje grobnice sazidati tako da je vanjski zid u funkciji ograde prema cesti dok je unutrašnja strana grobnice oblikovana s pilastrima i arkadicama. Prekretnica u povijesti groblja je 1899. godina. Tada je gradsko poglavarstvo objavilo „Propise na gradskom groblju na Dubovac“ i od tada sahranjivanje i održavanje groblja postaje briga Grada. Na samom ulazu u groblje četiri su prvorazredna arhitektonska spomenika. To su mauzoleji Vranytzany i Türk, te grobnice Hoffman i obitelji Vuković.

Mauzolej Vranytzany podignut je 1885. godine prema projektu znamenitog arhitekte Otta von Hofera, a mauzolej Türk djelo je zagrebačkog arhitekte Kuna Waldmana iz 1892. Uzor gradnji grobnici Hoffman je bio grčki hram. Grobnica obitelji Turković je najstarija grobnica i dao ju je sagraditi poznati karlovački trgovac i političar Vjenceslav Turković. Najstariji nadgrobni spomenik je klasicistički obelisk uglednom karlovačkom trgovcu Mihalju Stipiću. Na postolju je epitaf napisan na latinskom jeziku i svojevrsni je Stipićev životopis. Od značajnih spomenika valja spomenuti Kapelicu „Svih svetih“ s mrtvačnicom iz 1870. godine, te grobnice karlovačkih  gradonačelnika, grob književnice i „prve dame Ilirskog doba“ Dragojle Jarnević i mnogi grobovi zaslužnih Karlovčana. Tijekom vremena na groblju je stvorena mala zbirka kiparskih radova najpoznatijih hrvatskih kipara: Ivana Rendića, Ivana Kerdića, Antona Dominika Fernkorna, Koste Angeli Radovanija, Željka Janeša, Ivana Sabolića i dr.

Iznimno kiparsko ostvarenje je grobni spomenik iz 1895. godine obitelji Jordan Skulptura na grobu Ivana Banjavčića je „muški akt“ simbol narodnog neprezanja i smatra se jednim od najboljih javnih plastika: Na grobu karlovačkog ljekarnika i gradonačelnika Gustava Modrušana ugrađen je Modrušanov portret u reljefu. Portret Đuke Bencetića odliven u bronci.

Svi oni koji pohode ovo groblje spomenici, miris cvijeća i svijeća, šum krošnji i pjev ptica podsjeća da je to mjesto sjećanja, razmišljanja i utjehe. Od stabala dominiraju crnogorične vrste. Zimzeleno bilje simbolizira vječni život, a stabla koja rastu u visinu simboli su spajanja Zemlje s Nebom i put u vječnost.

Telefon: 
00385(0)47/631821
Kontakt-osoba: 
Željko Tomaš, dipl.oec