Biciklistička staza Karlovac - Jaškovo - Karlovac

Vožnju počinjemo kroz staru jezgru Karlovca koja ima oblik pravilne šestokrake zvijezde okružene srednjovjekovnim šančevima. To je jedan od najljepših renesansnih tlocrta grada i obrambene arhitekture. Kasnije se Karlovac razvio u barokni grad s brojnim primjerima “pučkog baroka” u čijem ćete ugođaju svakako uživati.
Nakon mosta na rijeci Kupi prolazimo prigradskim naseljima i selima koja su okružena obrađenim poljima kukuruza i dolazimo do mjesta Jaškovo. Počinjemo se približavati rijeci Dobri. Kod restorana “Papalina” moguć je prijelaz mosta i povratak u Karlovac kroz selo Zadobarje. Vožnju nastavljamo uskom asfaltnom cestom po kojoj nema jačeg prometa.
Cesta prati rijeku Dobru i vodi nas u Novigrad na Dobri gdje prelaskom starog kamenog mosta započinje uspon prema utvrdama staroga grada sa obnovljenom kulom koja je ujedno i vidikovac. Pogledom sa vidikovca možemo promatrati krivudanje rijeke Dobre utonule u zelenilo okoliša. Vožnja brdovitim predjelom kroz zaseoke i sela donijeti će poseban užitak svakom zaljubljeniku u prirodu. Nakon sela Vučjak počinje jači spust prema staroj utvrdi Dubovac iz 13. stoljeća smještenoj na brežuljku iznad grada. S jedne od njenih kula možete vidjeti gotovo cijeli grad kojem se vraćate.

Dužina staze: 39,00 km
Visinska razlika: 216 ms