Karlovac ove godine 13. srpnja navršava 439. rođendan što je sasvim dovoljan razlog za trotjedno slavlje. Sve do 13. srpnja, onima koji stanu u Karlovcu neće biti teško pronaći zabavu jer slavljeničko raspoloženje vladat će gotovo u svakom kutku grada, a sva se događanja odvijaju pod nazivom - "Karlovački susreti kultura".

KARLOVAČKI SUSRETI KULTURA

Više od stotinu programa – festivala, koncerata, izložbi, kazališnih predstava, sportskih događanja od Kupe do Korane, od Starog grada do povijesne gradske jezgre Zvijezde.

Proslava počinje 23. lipnja Ivanjskim krijesom – višestoljetnom tradicijom paljenja krijesa na obalama Kupe. Pozdrav ljetu začinit će Crvena jabuka. Na Karlovačkim susretima kultura ove godine nastupaju još i Tram 11 (11.7.), Divlje jagode (12.7.) te Massimo (13.7).

koncerti

No, to nije ni približno sve. U Karlovcu do 30. lipnja traje 19. Međunarodna ljetna škola gitare Glazbene škole Karlovac – najstarije glazbene škole u RH. Koncerti sudionika održavaju se u crkvi Presvetog Trojstva, Glazbenom paviljonu, a može ih se čuti i u kafićima Cohiba i Papa's bar. 

Od festivala tu je KA KA FE – Karlovački kazališni festival. Organizira ga Gradsko kazalište Zorin dom petu godinu za redom. 

Potpuno BESPLATNO od 26. do 29 lipnja te od 2. do 6. srpnja mogu se vidjeti:
Humoristično tjelesno – udarački performans "Sbadabeng" Anselma Luisia (26.6. ispred Zorin doma).
Predstave u Zorin domu:

  • "Olga i Lina" Gradskog kazališta Sisak (27.6.),
  • "Molly Sweeney" HNK Šivenik i Umjetnička akademija u Splitu (2.7.),
  • "Ol smo za jedan dan"HNK Split (3.7.),
  • "Vrzino kolo" GK "Joza Ivakić" Vinkovci u koprodukciji s Kazalištem u Pečuhu (4.7) i
  • mjuzikl "Prošlih pet godina"HNK Varaždin (5.7.)

te na Košarkaškom igralištu Šanac koncerti:

  • Damir Kukuruzović Django Group "MEMORIES OF DJANGO" (29.6),
  • Sudar Percussion Ansambl "Jean Michele Jarre: Oxigene", predgrupa EoT (2.7.),
  • „Noć filmske glazbe“ Orkestar i solisti HNK Osijek (3.7.) i na kraju
  • mjuzikl "ČAROBNI BRODWAY" Kazališta „Komedija“ (6.7.)

Svi programi na KA KA FE-u, kao i ostali u sklopu Dana grada su besplatni za posjetitelje. Zvuči dobro, zar ne?

Za one željne upoznavanja kulture drugih naroda tu je neizostavni Međunarodni festival folklora (MFF). Već 21 godinu organizira ga Folklorni ansambl "Matija Gubec" jedan od najboljih amaterskih ansambala u Hrvatskoj. Do sad su doveli grupe sa gotovo svih kontinenata, a ove godine stižu nove i to iz Perua, Finske, Filipina, Keniji i Indije. Svečano otvorenje festivala je 1. srpnja na Košarkaškom igralištu Šanac. Osim što će festival putovati u Rijeku, Ozalj, Dugu Resu i Ogulin, od utorka 3. srpnja grupe će svaki dan u popodnevnim satima nastupati ispred Zorin doma. Osim glazbeno – plesnog spektakla MFF je ove godine otišao i korak dalje pa će biti upotpunjen s Okusima svijeta, manifestacijom po mjeri svakog gurmana. 
U četvrtak, 5. srpnja od 20 sati kod Glazbenog paviljona pripremat će se jela zemalja koje gostuju na festivalu, a program vodi naša pjevačica i amaterska kuharica Sanja Doležal.

Iz programa kojim se obilježava 439. rođendan Karlovca valja još izdvojiti i uprizorenje povijesne "Bitke za Karlovac" (12.7.), ali sportska događanja poput 65. Veslačke regate na Kupi (1.7.), biciklijadu "Karlovačke 4 rijeke" Karlovac-Barilović-Generalski stol-Lešće-Bosiljevo-Netretić-Tomašnica-Jaškovo-Pokupje-Karlovac (8.7.), natjecanje u odbojci na pijesku i slično. 
Izložbe, radionice, filmska projekcija na otvorenom, mini zip line, klavirski maraton i još puno drugih sadržaja omogućit će svakome tko dođe u Karlovac da pronađe svoj "đir".

Od 9. do 13. srpnja većina programa seli na Stari plac ili službeno Trg bana Josipa Jelačića u Zvijezdi na kojem će biti veliki Dnevni boravak u kojem će se pisati rođendanske želje, održavati glazbeno-likovno-književne večeri, radionice za najmlađe...

dnevni boravak

Na centralnoj pozornici 11. srpnja nastupa Tram 11, dan poslije Divlje jagode, a veliko finale trotjednoga slavlja je 13. srpnja, dan kada je 1579. "rođen" Karlovac.  Tom danu u čast devetu godinu za redom Karlovčani i njihovi gosti zaplesat će na Rođendanskom balu. Pleše onoliko plesnih parova koliko je Karlovcu godina odnosno ove godine 439 plesnih parova. Svi koji žele sudjelovati mogu se prijaviti preko online aplikacije na stranici Grada www.karlovac.hr. 

No, valja znati da i nakon 13. srpnja Karlovac nudi niz zanimljivosti – od Foginovog kupališta (na kojem se osim osvježenja u Korani može npr. gledati filmove na luftiću na Riječnom kinu) preko Slatkovodnog akvarija Aquatike koja nudi uvid u život na riječnom dnu, Žitne lađe koja ponovo vozi Kupom, Muzejske zbirke naoružanja iz Domovinskog rata na Turnju, pa sve do Starog grada Dubovca na kojem se od 20. do 22. srpnja održava Međunarodni etno jazz festival

Detaljan raspored programa provjerite na web stranici Grada Karlovca - www.karlovac.hr ili putem aplikacije KAmo? na poveznici https://kamo.karlovac.hr/

Telefon: 
00385(0)47/615-115
Web: