Karlovačka povijesna jezgra koju Karlovčani zovu Zvijezda, okružena je dubokim šančevima u koje se za opasnosti puštala voda iz obližnje rijeke Kupe. Središnji Trg Josipa bana Jelačića, tada je bio najvažnije okupljalište i mjesto svih značajnih zbivanja.

Karlovačka povijesna jezgra koju Karlovčani zovu Zvijezda, okružena je dubokim šančevima u koje se za opasnosti puštala voda iz obližnje rijeke Kupe. Središnji Trg Josipa bana Jelačića, tada je bio najvažnije okupljalište i mjesto svih značajnih zbivanja. Bunar koji se nalazio u  geometrijskom središtu trga, zamjenila je česma ukrašena alegorijskim prikazima rijeka, koja je crpila vodu sa borlinskih zdenaca. Na trgu se nalaze crkva Presvetog Trojstva i franjevački samostan. Crkva, najstarija građevina Karlovca i prva civilna zgrada, izgrađena je u isto vrijeme kad i tvrđava. Izgorjela je 1692., a na istom mjestu izdignuta je nova crkvasa zvonikom visokim 44 metra. Arhitektonska cjelina crkve i pripadajućeg franjevačkog samostana s muzejom sakralne umjetnosti, nacionalni je spomenik kulture.

Na trgu se također nalaze parohijska crkva Sv. Nikole, učenički dom, kao i zgrada gradskog Poglavarstva, te dvije vojarne. Najstarija zgrada koja datira iz 1630. je kurija karlovačkog generala Vuka Frankopana na Strossmayerovom trgu, gdje su se vjenčali Katarina Frankopan i Petar Zrinski, kasnije ban Hrvatske. Danas je ovdje smješten gradski muzej sa bogatim fundusom od 18 000 vrijednih predmeta. U blizi je i najstarija glazbena škola u Hrvatskoj, koja je otvorena davne 1804. godine.