Ana Katarina Zrinski

Pretpostavlja se da je rođena u Bosiljevu oko 1625. godine. Za Petra Zrinskog udaje se 1641. Majka je četvero djece. Književno je bila iznimno nadarena i spominje se kao najveće žensko ime hrvatske književnosti 17. stoljeća.

Dragojla Jarnević

Najznačajnija karlovačka književna predstavnica u vrijeme Ilirskog pokreta. Bila je kći trgovca željeznom robom, samouka krojačica, odgojiteljica i učiteljica.

Ivan Mažuranić

Hrvatski pjesnik i političar rođen 18. srpnja 1814. u Novom Vinodolskom. Srednju školu pohađa u Rijeci, Zagrebu i Szombathelyu, dok u Zagrebu studira pravo.

Mirko i Stjepan Seljan

Mirko Seljan rodio se 5. travnja 1871., a njegov mlađi brat Stjepan 19. kolovoza 1875. Nakon završetka osnovne škole braća putuju Europom te na taj način stječu iskustva za kasnije ekspedicije.

Nikola Tesla

Nikola Tesla je najpoznatiji učenik Gimnazije i Karlovca, a diploma karlovačke Velike kraljevske realke je ujedno i jedina diploma koju je stekao, jer zbog zdravstvenih i obiteljskih razloga svoje studije nije dovršio i diplomirao.

Vjekoslav Karas

Vjekoslav Karas prvi je poznati školovani hrvatski slikar druge polovice 19. stoljeća. Rođen je u Karlovcu u skromnoj obrtničkoj obitelji. Već kao desetogodišnji dječak oduševljava se slikarstvom.