"Čitam, dam, sretan sam" - prikupljanje slikovnica i dječjih knjiga u Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" od 01. do 14. veljače 2018. godine.

   Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" već treću godinu za redom provodi akciju prikupljanja slikovnica i knjiga za djecu, pod geslom - "Čitam, dam, sretan sam - svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj", u okviru obilježavanja Međunarodnog dana darivanja knjiga.


    Slikovnice i knjige za djecu prikupljat će se od 01. do 14. veljače 2018. godine te će biti proslijeđene Poliklinici SUVAG Karlovac. Primopredaja slikovnica provest će se u petak, 16. veljače 2018. godine u 13:00 sati na Odjelu za djecu i mladež, nakon posjete grupe djece, korisnika Poliklinike SUVAG Karlovac. Za djecu će se pripremiti pričaonica, likovna radionica i slušaonica dječjih pjesama.


                           

          Na dan na koji na poseban način slave zaljubljeni, 14. veljače, obilježava se i Međunarodni dan darivanja knjiga, volonterski projekt kojem je cilj da se ohrabre djeca i odrasli diljem svijeta na darivanje  novih ili rabljenih dječjih knjiga i slikovnica. Njegova je svrha probuditi zanimanje za čitanje, osobito kod djece, a  pokrenula ga je dječja spisateljica Amy Broadmoore 2012. godine. Vrlo brzo proširio se i na brojne zemlje diljem svijeta.

     Knjižničari u Hrvatskoj po četvrti puta obilježavaju ovaj dan organizirajući na dječjim odjelima tijekom veljače prikupljanje slikovnica pod geslom "Čitam, dam, sretan sam - svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj". Akcija se organizira u okviru nacionalne kampanje "Čitaj mi!". Pozivaju se djeca i odrasli  da slikovnice daruju lokalnim knjižnicama koje čće ih proslijediti potrebitima - dječjim odjelima bolnica u svrhu humanizacije djece, domovima za djecu, dječjem SOS selu ili nekoj dobrotvornoj organizaciji. Prilikom darivanja slikovnica knjižničari će čitati djeci kako bi naglasili koliko je u čitanje značajno u razvoju djeteta. Čitanje obogaćuje dječju maštu i rječnik, razvija osjećaje, pomaže mu da zavoli knjige, i ono najvažnije - zabavno je. 

    Unazad tri godine koliko se organizira akcija "Čitam, dam, sretan sam" prikupljeno je preko 9000 slikovnica za dječje odjele bolnica, pedijatrijske ordinacije, dječje vrtiće, domove za djecu ... knjige su išle iz ruke u ruku po cijeloj Hrvatskoj, darivanje slikovnica postalo je hit!

    Naime poražavajući je podatak da u Hrvatskoj svako treće dijete nema niti jednu slikovnicu ni dječju knjigu što prije svega znači poziv na akciju jer siromaštvo u ranoj dječjoj dobi često ostavlja trajne i neizbrisive posljedice na zdravlje, obrazovanje i sveukupan razvoj djeteta te koči ostvarivanje njegovog potencijala (UNICEF-ovo istraživanje provedeno 2012. godine ; sudjelovao 1621 roditelj).


     Kako pojedinci mogu sudjelovati u obilježavanju Međunarodnog dana darivanja knjiga?

          * Darujte knjigu ili slikovnicu malenom prijatelju ili rođaku - Obilježite Međunarodni darivanja knjige darujući nekkom djetetu novu ili rabljenu knjigu ili slikovnicu.

          * Ostavite knjigu ili slikovnicu u nekom javnom prostoru u kojem se okupljaju djeca - Izaberite neku čekaonicu ili neki drugi javni prostor u  kojem se okuplja mnogo djece, a u kojem nema mnogo kvalitetnih knjiga i slikovnica. Kupite knjigu ili alikovnicu te je potajno ili javno ostavite ondje. Budući da je cilj akcije širiti zanimanje čitanje i potaknuti oddrasle i djecu da više čitaju, izaberite neku kvalitetnu i zanimljivu knjigu ili slikovnicu.

          * Darujete knjigu - Pripremite kutiju / košaru s dječjim knjigama i slikovnicama koje su vaša djeca prerasla i darujte ih drugoj djeci. Darujte knjige knjižnicama, dječjim bolnicama, vrtićima, domovima za djecu, dječjim selima, dobrotvornim organizacijama ili slično.